Professionele zand reiniging

Vervuiling tegen gaan met zand reiniging

De voordelen van een val ondergrond van grof zand is dat het een zeer goede valdempende eigenschappen heeft en het is relatief goedkoop in aanleg. Deze ondergrond heeft echter ook nadelen. Het zand kan vervuild raken door plastic, takken en glas in de loop der jaren en katten gebruiken het als kattenbak. Hierdoor ontstaan er bacteriën in de speeltuin. Daarnaast kan de ondergrond volgroeien met wortels en onkruid. Hierdoor biedt HvR speeltotaal de optie tot zand reiniging aan. Wij hebben verschillende machines die in meerdere situaties het zand kunnen reinigen. De Speeltuin schoonhouden is een belangrijk element, zodat kinderen kunnen spelen met plezier.

Soorten vervuiling

In zandbakken worden allerlei biologische verontreinigingen aangetroffen zoals etensresten, bladeren, paddenstoelen en gras. Deze verontreinigingen zijn op zich niet gevaarlijk. Wel is er een risico dat met name etensresten ratten, vogels en muizen aantrekken, waardoor uitwerpselen in het zand terecht komen. Hierdoor ontstaan er bacteriën in de speeltuin.

Zoetigheden als limonade en snoep kunnen weer mieren en wespen aantrekken. Fysische verontreinigingen zijn bijvoorbeeld stenen, straatvuil, glas, blikjes en sigaretten. Deze vervuiling kan gevaarlijk zijn voor spelende kinderen en bijvoorbeeld snijwonden opleveren. De speeltuin schoonmaken is daarom een goede keuze. Hiervoor is zand reiniging van de speeltuin de juiste keuze.

Speeltuin schoonmaken

Onder microbiologische vervuiling wordt met name besmetting met Toxocara verstaan. Dit zijn eitjes in de ontlasting van honden en katten. Kinderen kunnen hier griepachtige verschijnselen van krijgen die gepaard gaan met koorts en mogelijke lever- en/of longafwijkingen.

Binnen 1 tot 3 weken worden de eitjes besmettelijk, vervolgens kunnen ze wel een jaar lang kinderen besmetten. Wij adviseren dan ook om regelmatig zand reiniging te laten uitvoeren waardoor deze soorten vervuiling kunnen worden verwijderd.

Zandreiniging door HvR Speeltotaal

HvR Speeltotaal heeft speciale machines om zand reiniging uit te voeren. Zo kunnen vervuilingen zoals stenen, glas, uitwerpselen, wortels en onkruid worden verwijderd en dus ook bacteriën in de speeltuin. Deze reiniging door middel van zeven is ook zeer geschikt voor zandbakken. Het zand wordt niet alleen gereinigd van zand zeven, het wordt ook belucht.

Door het beluchten komt het speelzand in contact met zuurstof waardoor de zuurwaarde stabiliseert en eventuele stankoverlast wordt weggenomen. Door het beluchten en losmaken van het zand wordt ook de valbescherming gewaarborgd. Genoeg goede redenen om regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan zandbakken en valondergronden van zand.

Impressie

Jouw speeltuin schoonmaken? Hieronder vindt u een impressievideo van de werkzaamheden die komen kijken bij de zand reiniging.

Wilt u ook het zand uit uw speeltuin of zandbak laten reinigen/verversen?