Zand reiniging

Een val ondergrond van grof zand heeft zeer goede valdempende eigenschappen en is relatief goedkoop in aanleg. Deze ondergrond heeft echter ook nadelen. Het zand vervuild in de loop der jaren en katten gebruiken het als kattenbak. Daarnaast kan de ondergrond volgroeien met wortels en onkruid.

Soorten vervuiling

In zandbakken worden allerlei biologische verontreinigingen aangetroffen zoals etensresten, bladeren, paddenstoelen en gras. Deze verontreinigingen zijn op zich niet gevaarlijk. Wel is er een risico dat met name etensresten ratten, vogels en muizen aantrekken, waardoor uitwerpselen in het zand terecht komen. Zoetigheden als limonade en snoep kunnen weer mieren en wespen aantrekken. Fysische verontreinigingen zijn bijvoorbeeld stenen, straatvuil, glas, blikjes en sigaretten. Deze vervuiling kan gevaarlijk zijn voor spelende kinderen en bijvoorbeeld snijwonden opleveren.

Onder microbiologische vervuiling wordt met name besmetting met Toxocara verstaan. Dit zijn eitjes in de ontlasting van honden en katten. Kinderen kunnen hier griepachtige verschijnselen van krijgen die gepaard gaan met koorts en mogelijke lever- en/of longafwijkingen. Binnen 1 tot 3 weken worden de eitjes besmettelijk, vervolgens kunnen ze wel een jaar lang kinderen besmetten.

Zand reiniging door HvR

HvR Speeltotaal heeft speciale machines om het zand te zeven en te reinigen. Zo kunnen vervuilingen zoals stenen, glas, uitwerpselen, wortels en onkruid worden verwijderd. Deze reiniging is ook zeer geschikt voor zandbakken. Het zand wordt niet alleen gereinigd, het wordt ook belucht. Door het beluchten komt het speelzand in contact met zuurstof waardoor de zuurwaarde stabiliseert en eventuele stankoverlast wordt weggenomen. Door het beluchten en losmaken van het zand wordt ook de valbescherming gewaarborgd. Genoeg goede redenen om regelmatig onderhoud uit te laten voeren aan zandbakken en valondergronden van zand.

Impressie

Hieronder vindt u een impressie van de werkzaamheden die komen kijken bij het zand zeven.

Onze mensen aan het werk met de trommelzeef


Onze mensen aan het werk met de Sandhase

Gerelateerde projecten